Ready position: ποια είναι η σωστή θέση ετοιμότητας στο τένις

Όταν μιλάμε για ready position στο τένις αναφερόμαστε στην θέση που πρέπει να έχουμε πάντοτε, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να χτυπήσουμε τη μπάλα με τον καλύτερο τρόπο. Η θέση αυτή παίζει καίριο ρόλο στην ποιότητα ολόκληρου του παιχνιδιού μας, αν και παραμελείται από αρκετούς παίχτες. Ας δούμε λοιπόν όλα αυτά που πρέπει να κάνουμε για να την πετύχουμε:

1. Χαμηλωμένη στάση σώματος με ανοιχτά πόδια: Καθώς περιμένουμε την μπάλα, πριν ακριβώς κάνουμε το split step, είναι σημαντικό να έχουμε χαμηλώσει το κέντρο βάρους μας, με τα πόδια λυγισμένα αρκετά. Πρόκειται για μια αθλητική στάση σώματος που πρέπει να συνηθίσουμε και να έχουμε πάντα στο μυαλό μας, αντί να καθόμαστε όρθιοι σε νωχελική στάση.

2. Πατάμε στις μύτες των ποδιών με το βάρος μπροστά: Για να βρούμε ισορροπία αλλά και εκρηκτικότητα, οι φτέρνες μας δεν θα πρέπει να πατάνε στο έδαφος στη θέση ετοιμότητας. Θα πρέπει να έχουμε γείρει ελαφρώς προς τα μπροστά, πατώντας στις μύτες των ποδιών. Παράλληλα, η πλάτη μας, αν και είμαστε χαμηλωμένοι, θα πρέπει να βρίσκεται σε ευθεία θέση χωρίς να καμπουριάζουμε.

3. Κρατάμε τη ρακέτα μπροστά μας με τα δύο χέρια: Δεν περιμένουμε τεμπέλικα την μπάλα με τη ρακέτα στο ένα χέρι χαμηλά, αλλά έχοντας την μπροστά μας σε κάθετη θέση. Παρατηρήσεις:

α)Διαφορά μεταξύ backhand με το ένα και τα δύο χέρια: Αν έχουμε backhand με το ένα χέρι κρατάμε με το μη κυρίαρχο χέρι μας ψηλά τον σκελετό της ρακέτας και με το καλό τη λαβή. Αν πάλι έχουμε backhand με τα δύο χέρια κρατάμε και με τα δύο χέρια τη λαβή, εκτός βέβαια αν θέλουμε να κάνουμε βολέ.

β) Τα χέρια μας δεν χρειάζεται να είναι τεντωμένα μπροστά: Είναι μύθος ότι πρέπει η ρακέτα μας πρέπει να είναι πολύ μπροστά μας με το στεφάνι να δείχνει τον ουρανό. Αυτό διότι σε αυτή τη θέση δεν είμαστε χαλαροί αλλά πιο τεταμένοι, και έτσι δεν έχουμε καλή ομαλότητα. Αντίθετα, αν περιμένουμε με τη ρακέτα μπροστά και σε ελαφρώς πλάγια θέση, με λυγισμένους αγκώνες, είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε ακόμα πιο γρήγορα.

γ) Στο βολέ η ρακέτα μας είναι πιο ψηλά από τα υπόλοιπα χτυπήματα: Ενώ στην επιστροφή στο σερβίς και στα χτυπήματα εδάφους η ρακέτα μπορεί να βρίσκεται στο ύψος της μέσης, αυτό δεν ισχύει για το βολέ. Όταν παίρνουμε θέση για βολέ, η ρακέτα πρέπει να βρίσκεται ακόμα πιο ψηλά στο ύψος του κεφαλιού, ώστε να είμαστε στην καλύτερη δυνατή ready position.

Σχετικά Άρθρα

Scroll to Top