Χτυπώντας σε ανοιχτή στάση(open stance): όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η πρώτη βασική στάση που διδάσκεται όταν χτυπάμε τη μπάλα με το forehand είναι η κλειστή στάση(closed stance). Σε αυτή τη στάση το πόδι μας τοποθετείται μπροστά και το σώμα έρχεται πλάγια. Αν όμως θέλουμε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο παιχνίδι είναι σημαντικό να παίζουμε επίσης εξίσου καλά και στην ανοιχτή στάση, όπως οι επαγγελματίες. Στην ανοιχτή στάση(open stance) τοποθετούμε το έξω πόδι μας πλάγια και το σώμα μας είναι πιο στραμμένο προς το φιλέ από ότι στην κλειστή στάση. Τι αλλάζει όμως σε αυτήν την τοποθέτηση και πότε πρέπει να την χρησιμοποιούμε; Ας δούμε αναλυτικά παρακάτω.

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να επιλέξουμε την ανοιχτή στάση:

1. Γρήγορες μπάλες: Σε δυνατά και γρήγορα χτυπήματα του αντιπάλου μας είναι πάντα πιο βολικό να παίζουμε σε ανοιχτή στάση, για καλύτερο έλεγχο και πιο ευνοϊκό σημείο επαφής.

2. Ψηλές μπάλες: Σε σχεδόν όλες τις ψηλές μπαλιές, ανεξάρτητα από την ταχύτητα που έχουν, θα πρέπει να επιλέγουμε την ανοιχτή στάση, αφού με την κλειστή είναι αρκετά πιο δύσκολο. Αντίθετα, στις χαμηλές μπάλες βολεύει περισσότερο η κλειστή στάση.

3. Όταν κινούμαστε πλάγια: Όταν η εισερχόμενη μπάλα έρχεται στο κενό της άλλης πλευράς του γηπέδου από εμάς και κινούμαστε πλάγια, πρέπει να παίξουμε σε open stance. Αυτό γιατί παίρνουμε καλύτερη τοποθέτηση για το χτύπημα, καθώς και έχουμε καλύτερη επαναφορά έπειτα ώστε να καλύψουμε το γήπεδο.

4. Όταν χτυπάμε με inside-out forehand: Όταν χτυπάμε διαγώνια με inside-out forehand, το καλύτερο footwork είναι έρθουμε γύρω από τη μπάλα και να παίξουμε σε ανοιχτή στάση, εκτός αν η μπαλιά είναι πολύ χαμηλή.

Αυτές είναι οι πιο συχνές περιπτώσεις που είθισται να παίζουμε σε ανοιχτή στάση, αλλά μπορεί ανάλογα την περίσταση να υπάρξουν και κάποιες άλλες όπου μας βολεύει περισσότερο. Το θέμα είναι να έχουμε την καλύτερη δυνατή τοποθέτηση και απόσταση από την μπάλα, ώστε να βγει καλύτερο το χτύπημά μας. Αυτό θα μας κάνει να επιλέξουμε και σε τι στάση θα παίξουμε, χωρίς να το σκεφτόμαστε.

Ακολουθούν κάποια tips που θα σας βοηθήσουν στο να παίζετε καλύτερα με ανοιχτή στάση:

1. Η τοποθέτηση του σώματος μπορεί να είναι διαφορετική, αναλόγως: Εκτός από την open stance υπάρχει και η semi-open stance, όπου πάλι πατάμε στο έξω πόδι αλλά το σώμα μας δεν είναι τόσο στραμμένο προς το φιλέ αλλά λίγο πιο πλάγια. Ανάλογα την κατεύθυνση και το ύψος της μπάλας θα πρέπει να κρίνετε σε τι θέση θα τοποθετήσετε το σώμα σας.

2. Μην τοποθετείτε το πόδι σας υπερβολικά πλάγια: Προσέξτε να μην βάζετε το έξω πόδι σε τόσο πλάγια θέση που να είναι παράλληλα με τη βασική γραμμή, αλλά να έχει μια ελαφριά γωνία. Αυτό θα σας βοηθήσει να κάνετε καλύτερη περιστροφή με τον κορμό σας και να έχετε καλύτερο timing.

3. Βρείτε τη σωστή επαναφορά μετά το χτύπημα: Όταν τρέχουμε ή κινούμαστε πιο γρήγορα προς μια μπάλα και χτυπήσουμε σε ανοιχτή στάση, τότε εξαιτίας της φόρας που έχουμε θα πρέπει να κάνουμε ένα αλματάκι προς τα πλάγια με το έξω πόδι μετά το χτύπημα. Αυτό το αλματάκι θα πρέπει επίσης να φέρει τα πόδια μας προς την αντίθετη κατεύθυνση ώστε να έχουμε πάρει την καλύτερη δυνατή τοποθέτηση για να επανέλθουμε.

4. Ανοιχτή στάση υπάρχει και στο backhand: Μην ξεχνάτε ότι αν και είναι λιγότερο συχνά αναγκαίο, είναι θετικό να μάθουμε να παίζουμε και με το backhand σε open stance. Αυτό θα μας βολέψει σε κάποιες γρήγορες μπάλες που πρέπει να κινηθούμε γρήγορα για να προλάβουμε, όπως π.χ. όταν πρέπει να χτυπήσουμε passing shot.

Σχετικά Άρθρα

Scroll to Top