Πώς να επιλέξετε τη σωστή ρακέτα τένις- ο απόλυτος οδηγός

Η επιλογή της καλύτερης δυνατής ρακέτας για κάθε παίχτη είναι ένα θέμα προσωπικό, αλλά και αρκετά πολύπλοκο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο εξοπλισμός μας παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του παιχνιδιού μας. Με τόσα πολλά τεχνικά χαρακτηριστικά, καινούριες τεχνολογίες και δεκάδες παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη, η επιλογή ρακέτας δεν είναι εύκολη υπόθεση και απαιτεί πολλές δοκιμές. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν η ρακέτα μας να μην ευνοεί το στυλ παιχνιδιού μας, ή να μην είναι η καταλληλότερη για εμάς, παρόλο που νομίζουμε ότι είναι.

Ως εκ τούτου, για να κάνουμε τη σωστή επιλογή ρακέτας τένις, θα πρέπει αρχικά να εξοικειωθούμε περισσότερο με τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις ορολογίες. Μην ξεχνάμε βέβαια ότι η επιλογή του πλέγματος είναι επίσης ένα άλλο ξεχωριστό ζήτημα, το οποίο όμως επηρεάζει και την δυναμική της ρακέτας, καθώς αυτή μπορεί να αποκτήσει πολύ διαφορετική αίσθηση με διαφορετικά πλέγματα. Παρακάτω ακολουθεί οδηγός με τους σημαντικότερους παράγοντες που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όταν ψάχνουμε για καινούρια ρακέτα:

BAΡΟΣ: Το καθαρό βάρος της ρακέτας πρέπει να είναι από τα πρώτα πράγματα που κοιτάμε για να επιλέξουμε ρακέτα. Σε γενικές γραμμές οι ελαφριές ρακέτες είναι πιο εύκολες στο χειρισμό, αλλά έχουν περισσότερους κραδασμούς και λιγότερο control. Οι πιο βαριές από την άλλη δίνουν έλεγχο και μεγαλύτερη δύναμη, αλλά είναι πιο δύσκολες στο swing. Πιο συγκεκριμένα:

250- 270 γραμμάρια: οι πιο ελαφριές ρακέτες που είναι κατάλληλες για ενήλικες γυναίκες, λόγω του ότι έχουν μικρότερη δύναμη από τους άντρες και θα τους κουράζει το μεγαλύτερο βάρος.

270- 290 γραμμάρια: κατάλληλες για αρχάριους παίχτες που δεν έχουν αναπτύξει ακόμα τεχνική, ώστε να κάνουν πιο εύκολα χτυπήματα με μια διαχειρίσιμη ρακέτα.

280- 300 γραμμάρια: ιδανικές για μεσαίου επιπέδου παίχτες, με τα 300 γρ να είναι τα πιο δημοφιλή.

Πάνω από 300γρ.: Οι βαριές ρακέτες είναι οι πιο κατάλληλες για προχωρημένους παίχτες και παίχτες με αρκετή δύναμη στα χέρια, που χρειάζονται καλό control.

ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΕΦΑΛΙΟΥ(HEAD SIZE):

Το μέγεθος κεφαλής της ρακέτας επίσης παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή μας. Οι ρακέτες με σχετικά μεγάλο κεφάλι είναι πιο εύκολες στα χτυπήματα, καθώς έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια κρούσης. Αυτό σημαίνει ότι δίνουν μεγαλύτερη δύναμη, αλλά και ότι μειώνονται οι πιθανότητες για λάθη. Επίσης έχουν μεγαλύτερο sweet spot στο κέντρο του πλέγματος, επομένως έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες για το βέλτιστο χτύπημα. Τέλος, δίνουν και περισσότερο spin στη μπάλα, αφού είναι πιο εύκολο το “βούρτσιμα”. Ενδείκνυνται για αρχάριους και μεσαίου επιπέδου παίχτες.

Οι ρακέτες με πιο μικρό κεφάλι δίνουν μεγαλύτερη ακρίβεια και έλεγχο στα χτυπήματά μας, αλλά δεν συγχωρούν τα λάθη αν δεν βρούμε την μπάλα στο κατάλληλο σημείο. Επίσης, δίνουν λιγότερη δύναμη. Είναι κατάλληλες μόνο για προχωρημένους παίχτες.

Το μέσο και πιο δημοφιλές μέγεθος κεφαλιού ρακέτας που είναι και κατάλληλο για όλων των επιπέδων παίχτες είναι το 100(ίντσες). Παραπάνω από 100 ενδείκνυται για αρχάριους και μεσαίους παίχτες, ενώ κάτω από 100 μόνο για πιο έμπειρους παίχτες.

ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ- ΒΑΡΟΣ ΑΙΩΡΗΣΗΣ(SWINGWEIGHT):

Η ισορροπία της ρακέτας αναφέρεται στο κέντρο μάζας της και τον τρόπο που είναι κατανεμημένο το βάρος της. Αν το βάρος είναι κατανεμημένο περισσότερο προς τη λαβή της ρακέτας, τότε υπάρχει μεγαλύτερη ευκολία στο swing. Αντίθετα, αν το βάρος είναι περισσότερο προς την κεφαλή, τότε αυξάνεται και το βάρος αιώρησης, επομένως η ρακέτα αποκτά πιο βαριά αίσθηση όταν το κεφάλι είναι στραμμένο προς το έδαφος, στην κίνηση από κάτω προς τα πάνω.

Μία εντελώς ισορροπημένη ρακέτα κλασσικού μήκους, έχει το βάρος κατανεμημένο περίπου στο κέντρο, με ισορροπία περίπου 33 εκ. Το βάρος αιώρησης της δεν θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το καθαρό βάρος της. Αν η ισορροπία είναι μικρότερη τότε το βάρος της είναι ακόμα περισσότερο προς τη λαβή(οπισθόβαρη), ενώ αν είναι μεγαλύτερη είναι προς την κεφαλή(εμπροσθόβαρη). Έτσι, μια εμπροσθόβαρη ρακέτα 300γρ., μπορεί να έχει βάρος αιώρησης 320 γρ.

Η επιλογή εδώ έχει να κάνει με το επίπεδο τεχνικής κατάρτισης αλλά και το πόσο δύναμη έχει ο κάθε παίχτης στα χέρια. Το μεγάλο βάρος αιώρησης δίνει μεν σταθερότητα και έλεγχο, αλλά κουράζει και δεν ευνοεί παίχτες με τραυματισμούς. Το χαμηλό βάρος αιώρησης δίνει μεγαλύτερη ευκολία στο χτύπημα, αλλά χάνει σε έλεγχο. Παίχτες γυμνασμένοι και αθλητικοί λοιπόν μπορούν να παίζουν με μεγαλύτερο βάρος αιώρησης, παίχτες με μέση δύναμη με κανονικό, και παίχτες πιο αδύναμοι με χαμηλό.

ΑΚΑΜΨΙΑ(STIFFNESS): Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας στην επιλογή της ρακέτας είναι το πόσο άκαμπτος ή όχι είναι ο σκελετός. Οι ρακέτες που είναι πιο ελαστικές και εύκαμπτες συνήθως έχουν και πιο λεπτό πλαίσιο, ενώ οι άκαμπτες πιο χοντρό. Οι εύκαμπτες ρακέτες επιτρέπουν μεγαλύτερη παραμόρφωση του σκελετού στην επαφή με την μπάλα. Αυτό σημαίνει ότι δίνουν εύκολο ρυθμό και μεγαλύτερη επιτάχυνση στο swing, αλλά και είναι πιο φιλικές για παίχτες με ευαισθησία στον καρπό.

Οι πιο stiff ρακέτες από την άλλη είναι ιδανικές για ισχυρότερα χτυπήματα, αλλά έχουν περισσότερους κραδασμούς. Έτσι λοιπόν, το μέγεθος του stiffness μπορεί να αλλάξει εντελώς την αίσθηση μιας ρακέτας, ακόμα και αν έχει τα ίδια υπόλοιπα χαρακτηριστικά με μία άλλη. Ας δούμε λοιπόν πώς θα κατατοπιστείτε σχετικά με το βαθμό ακαμψίας:

Κάτω από 60: Οι πιο εύκαμπτες ρακέτες, ιδανικές για μεγάλους σε ηλικία παίχτες, παίχτες με τραυματισμούς στον καρπό, με ελάχιστες δονήσεις αλλά μικρότερη δύναμη. Η μεγάλη ελαστικότητα δίνει μια πολύ ελαφριά αίσθηση στη ρακέτα.

60- 69: Μέσου μεγέθους stiffness που απευθύνεται σε όλων των επιπέδων παίχτες με μέτρια σωματική δύναμη, για ένα εύκολο swing και χτυπήματα με βάθος.

70 και πάνω: Άκαμπτες ρακέτες για μεσαίους και προχωρημένους παίχτες που δεν έχουν ενοχλήσεις στον καρπό, για μια στιβαρή αίσθηση κατά την επαφή και δυνατά χτυπήματα.

ΜΗΚΟΣ: Το κλασσικό μήκος μιας ρακέτας είναι 68, 5 εκ(27 ίντσες)., με κάποιες να έχουν λίγο πιο μακριά λαβή από άλλες. Οι μακρύτερες ρακέτες ευνοούν στη δύναμη, το spin και το σερβίς, αλλά όχι σε έλεγχο και παιχνίδι κοντά στο φιλέ. Οι πιο κοντές από την άλλη είναι κατάλληλες μόνο για παιδιά, ανάλογα με το ύψος τους. Ειδικότερα:

26 ίντσες (66 cm) – για παιδιά ηλικίας 10-12 ετών ή ύψους 136-146 cm

  • 25 ίντσες (63,5 cm) – για παιδιά 8-10 ετών ή 128-136 cm ύψους
  • 23 ίντσες (58,5 cm) – για παιδιά 6-8 ετών ή 120-128 cm ύψους
  • 21 ίντσες (53,5 cm) – για παιδιά ηλικίας 5-6 ετών ή ύψους 112-120 cm
  • 19 ίντσες (48,5 cm) – για παιδιά 4-5 ετών ή 100-112 cm ύψους

 

ΤΥΠΟΣ ΠΛΕΞΗΣ: Πρόκειται για το μοτίβο των χορδών, ανάλογα με το πόσες τοποθετούνται κάθετα και οριζόντια. Τα πιο συνηθισμένα μοτίβα είναι το 16/19(ανοιχτό) και το 18/20(κλειστό). Το ανοιχτό μοτίβο μας δίνει και περισσότερη δύναμη και spin, και έχει επίσης μεγαλύτερο sweet spot. Το κλειστό μοτίβο από την άλλη δίνει καλύτερο control, και η πυκνότητα προσφέρει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις χορδές.

ΜΕΓΕΘΟΣ ΛΑΒΗΣ: Τέλος, είναι σημαντικό να επιλέξετε τη ρακέτα με το ιδανικό μέγεθος της λαβής, ανάλογα με το μέγεθος του χεριού σας. Διαβάστε εδώ πώς θα το βρείτε.

Σχετικά Άρθρα

Scroll to Top